Kellotehdas Hugo Stanley

 

 

Kuvaus

 

Kellotehdas Hugo Stanley 1934-1972 (Lahti, Kymintie 5)

Kelloseppä Hugo Stanley perusti kellosepänliikkeen Lahteen vuonna 1924. Liikkeenpidon ohella hän alkoi rakentaa sähkökelloja ja kymmenen vuoden kuluttua tuli ajankohtaiseksi perustaa varsinainen kellotehdas. Stanleyn kellotehdas valmisti pääasiassa sähköllä toimivia keskuskellojärjestelmiä rautatieasemille, kouluille ja tehtaisiin. Tehdas valmisti myös ulkokelloja sekä erilaisia tarkkuuskojeita ja –laitteita.

Stanleyn keskuskellojärjestelmien pääkelloissa oli graham-käyntilaite, jossa oli automaattinen veto- ja kosketinlaite, joka antoi virtasysäykset sivukelloille ja työajantarkistuskelloille. Kelloja valmistettiin myös ns. ohjelmakoneistolla varustettuina, mikä tarkoitti esimerkiksi koulujen käytössä olleita kelloja, jotka äänimerkillä ilmaisivat oppituntien alkamis- ja päättymisajankohdat. Stanleyn kellotehdas työllisti kymmenkunta ihmistä ja se oli hyvin ajanmukaisin konein ja laittein varustettu.

Hugo Stanleyn kuoleman jälkeen vuonna 1956 hänen poikansa Arent ja Oswald Stanley jatkoivat tehtaan toimintaa vuoteen 1972 saakka.

Lähde: Suomen Kellomuseo