Janna Syvänoja

Kuva: Janna Syvänoja, Janna Syvänojan kotialbumi 2017

 

 

Kuvaus

 

Pohjakoulutukseni ja työkokemukseni: 

Taideteollinen korkeakoulu (TAIK / nyk. Aalto)                                                             

Taiteen maisteri, Sisustusarkkitehtuuri ja huonekalusuunnittelu 

 

Mistä saat inspiraatiota?  

Metsästä, rannoilta, puutarhasta, eläimistä, elämästä. Löydetyistä materiaaleista, joiden menneisyys haastaa jatkamaan tarinaa. Sanoista, jotka venyvät uusiin  merkityksiin. 

 

Mitkä ovat tärkeimpiä teemoja töissäsi?  

Aika, muutos, kasvu. Tuntu, tunne, tunnelma. Arkisen, arvottoman arvostaminen, olemassaolevan esiin nostaminen. Rakenne, rytmi, toisto. 

 

Kaipaatko rauhaa vai vilinää, miten se näkyy arjessasi? 

Rauhaa, siksi oma työhuone. 

 

Tällainen on työmatkani:  

5 minuuttia pyörällä pitkin meren rantaa, koiralla (siis kävellen 10 minuuttia – tunti), autolla (vain jos on paljon tavaraa) pari minuuttia. 

 

Mikä on sinulle paras aika työskennellä? 

Riippuu työtilanteesta, harvemmin aikaisin aamulla, useimmiten iltaa kohti venyen, joskus yli yön. Aina ei voi erottaa työaikaa muusta ajasta, tekeminen on niin suuri osa omaa identiteettiä. 

 

Milloin nautit työstäsi? 

Kesällä ulkona keräillen, talvella hitaisiin meditatiivisiin työvaiheisiin uppoutuen. Nautin materiaalien käsittelystä, käsittämisestä ja käsitteellistämisestä.            Nautin hämmästymisestä ja oivalluksista, siitä kun tekemiseni tulos näyttää minulle (ja toivottavasti myös muille) palan maailmaa uudesti. Nautin tästä kokonaisuudesta; olla itsenäinen, saada työskennellä omaan tahtiin, tehdä siitä elämäntapa.  

 

Milloin et nauti työstäsi?  

Kun on ahdistava kiire, on tullut luvattua liikoja, kun aika ei ole ystävä. Kun täytyy pakata ja purkaa, vaikka kaikki muu tuntuu tärkeämmältä. Kun täytyy määritellä itsensä ja oma tekemisensä sanallisesti esim. hakiessa    apurahoja, ja vastaillessa kysymyksiin (heh heh !!). Kun täytyy kirjoittaa teoslistoja ja hinnoitella työnsä, ja tajuaa että tuntipalkka on niin nolo, ettei kehtaa ääneen sanoa. 

 

Työhuoneeni kolme tärkeintä esinettä + perustelut:  

Kolme isoa pöytää. Teen useita teoksia samaan aikaan; koruja, veistoksia, kollaaseja ym. On ihanaa, kun voi jättää työt kesken pöydille, ja jatkaa kun aika on kypsä.  

Tärkeitä ovat myös radio ja cd-soitin (=passiiviset seuralaiset), kukat (vaativat kastelua, joten ei voi lintsata), pakastekaappi (marjoja, jäätelöä, ruisleipää ja pari valmisateriaa), mikro, kahvinkeitin ja patja (jolla joskus myös yövytään).  

 Hyvät pihdit ja suurennuslasilamppu (sormien ja silmien jatkeet).