Elina Honkanen

Kuva: Elina Honkanen,Elina Honkasen kotialbumi 2017

 

Kuvaus

 

Pohjakoulutukseni ja työkokemukseni: 

 

Muotoilija 2016 

 

Kuvataiteilija 2007 

 

Ylioppilas 2003 

 

Mistä saat inspiraatiota?  

 

Kaikesta, mitä ympärilläni tapahtuu. Eniten minua kiinnostavat ja inspiroivat hetket, kun jokin on muuttumassa, siirtymässä toisenlaiseen olemisen muotoon. Kun olen aloittamassa uutta, tarvitsen rauhaa ja omaa tilaa päästäkseni oikeanlaiseen tunnelmaan. Sitten alan yleensä kirjoittaa jonkinlaista ajatuksien virtaa ylös ja sen pohjalta syntyy konsepti uuteen kokonaisuuteen. Käsittelen aiheitani sarjoina, eli teen usein monta työtä liittyen samaan teemaan. Tekniset ratkaisut tulevat mieleen useimmiten aivan arkisissa tilanteissa – suihkussa, kävellessä, leipää voidellessa. 

 

Mitkä ovat tärkeimpiä teemoja töissäsi? 

 

Olen huomannut käsitteleväni toistuvasti lohdullisuutta, inhimillisyyttä ja ehkä rohkeuttakin töissäni. Tämä ei ole niinkään tietoinen asia, vaan lähinnä jotakin, mitä alitajuntani pitää pinnalla. Olen antanut itselleni vapauden kuunnella sitä. 

 

Kaipaatko rauhaa vai vilinää, miten se näkyy arjessasi? 

 

Kaipaan rauhaa ja vilinää molempia sopivassa suhteessa. Asun Helsingissä ja eläväinen kaupunkiympäristö tekee minut onnelliseksi. Tulen kuitenkin kovin stressaantuneeksi, jos kalenterissa on liikaa menoja. Minulle on tärkeää viettää paljon aikaa kotona ilman suunnitelmia. 

 

Tällainen on työmatkani: 

 

Istahdan ratikkaan ja ajelen sillä työhuoneelleni eteläiselle puolelle kaupunkia. 

 

Mikä on sinulle paras aika työskennellä? 

 

Aamupäivän tunnit tuntuvat olevan minulle tuottoisinta aikaa, iltapäivällä mieli alkaa jo hiukan harhailla. Minulla on siis aika säännöllinen työrytmi: aamulla työhuoneelle ja iltapäivällä kotiin. 

 

Milloin nautit työstäsi? 

 

Melkein kaikki asiat työssäni ovat suosikkejani! Tykkään siitä tunteesta, kun prosessin alussa kaikki on vasta hahmotonta ja mahdollisuudet ovat rajattomat. Toisaalta joinain päivinä taas oikein odotan sitä, että ohjelmassa on vain työvaiheita, jotka ovat pelkkää käsityötä, eivätkä sisällä sen enempiä luovia prosesseja. Silloin aivot saavat lepoa. 

 

Milloin et nauti työstäsi? 

 

Tekniset epäonnistumiset ovat turhauttavia, koska niihin kuluu turhaan aikaa ja resursseja. Toisaalta yleensä kaikista epäonnistumisista oppii jotain ja tietysti onnistuminen pitkän tahkoamisen jälkeen tuntuu vieläkin paremmalta. 

 

Työhuoneeni kolme tärkeintä esinettä + perustelut: 

 

Työpöytäni. Se on iso ja sotkuinen ja kätkee sisäänsä suuren määrän erilaista sälää. Pöydän ääressä tapahtuvat kaikki taiteelliseen työhöni liittyvät asiat. Työhuoneellani on minun lisäkseni yhdeksän muuta tekijää ja työpöytäni rajaa minulle huoneen nurkkaan pienen kotoisan tilan. 

 

Mikromoottori. Käytössä melkein joka päivä. Käytän teoksissani paljon erilaisia materiaaleja ja terää vaihtamalla mikromoottori soveltuu lähes kaiken työstämiseen.  

 

Hammaslääkärin raaputintyökalu. En tiedä mikä on tämän esineen oikea nimi, mutta se on erittäin monikäyttöinen. Siinä on kummassakin päässä teräksiset piikit, jotka taipuvat eri suuntiin. Tämä työkalu ratkaisee yleensä ongelman kuin ongelman ja olen kaiken lisäksi saanut sen lahjaksi rakkaalta ystävältä.