Tiina Rajakallio

Kuva: Tiina Rajakallio, Tiina Rajakallion kotialbumi 2017

 

Kuvaus

Pohjakoulutukseni ja työkokemukseni: 

 M.F.A. Konstfack metallilinja (Ädellab), Tukholma, 2008  

 Kiviesine- ja korumuotoilun artenomiopinnot Etelä-Karjalan Ammattikorkeakoulu Lappeenranta, 2005  

 Metalliartesaani Pirkanmaan taitokeskus Lempäälä, 2001 

 Ylioppilas, 1998 

 

Mistä saat inspiraatiota?  

 Ihmisen tekemistä esineistä, luonnon muovaamista ympäristöistä, ajan jäljistä… innostun aika monista jutuista. 

 

Mitkä ovat tärkeimpiä teemoja töissäsi? 

 Viime aikoina ihminen ja luonto, millainen suhteemme onkaan. Olemme tietysti osa kokonaisuutta, riippuvaisia luonnosta sen tarjotessa meille elämän edellytykset, mutta onko tämä jatkuva kasvun ja talouden palvonta saanut meidät kuvittelemaan, että kaikki täällä on vain meitä varten? Aiheina minua kiinnostavat yleisesti asiat joiden kautta inhimillisyytemme ilmenee. Pyrin työskentelemään teemojen kanssa, jotka jo muutoinkin pohdituttavat ja joista haluaisin herättää keskustelua. 

 

Kaipaatko rauhaa vai vilinää, miten se näkyy arjessasi? 

Sekä että, mutta töitä pitää saada tehdä rauhassa. 

 

Tällainen on työmatkani: 

Polkupyörä alle ja noin 4 km hurautus Lappeenrannan linnoituksen kärkeen. Pidän kävelystä ja uuden ympäristön haltuunotossa se on aivan ehdoton metodi. Reitin varrella maisemat ovat paikoitellen aivan huikeat, mutta jostain syystä työmatkalla en osaa nauttia matkalla olosta, vaan perille on päästävä äkkiä. Monesti myös kannettavaa niin paljon, että pyörä apuvälineenä on siksikin oivallinen. 

 

Mikä on sinulle paras aika työskennellä? 

Uskon raakaan työhön; kun tekee paljon ja säännöllisesti, niin kyllä sieltä roskan seasta joku helmikin toisinaan esiin putkahtaa. Parasta on, kun on saanut ensin rauhassa antaa ideoiden muhia, leikkiä ja kokeilla materiaaleilla ja edetä vailla stressiä ja sitten lopulta pieni paine alkaa pakottaa tekemään päätöksiä… Vuorokaudenajasta en osaa niin sanoa, kunhan keskittymistä työhön ei tarvitse liian usein keskeyttää. 

 

Milloin nautit työstäsi? 

Kun oivaltaa jotain uutta tai selättää jonkun ongelman. Kun saa leikkiä, kun tuntee, että on osannut ilmaista jotain siitä, mitä on tavoitellut. Kun omat ajatukset kohtaavat toisen ihmisen. 

 

Milloin et nauti työstäsi? 

Kun painetta on liikaa ja rahat loppu. Kun tuntee olevansa kaavoihinsa kangistunut ja kykenemätön toteuttamaan sitä, mitä haluaisi. 

 

Työhuoneeni kolme tärkeintä esinettä + perustelut: 

Pöytä, saha, puukko. Perusasioista on hyvä lähteä eteenpäin…