Horsehair jewellery nanna salmi

Marjut Viitanen

 

Kuvaus

 

Nanna Salmi: Olen koulutukseltani tekstiilisuunnittelija ja kankaankutoja, ja olen suunnitellut vaate- ja sisustuskankaitten lisäksi puutarhoja, sisustuksia, tehnyt graafista suunnittelua sekä lavastuksia ja puvustuksia harrastajateattereille. Olen tehnyt myös applikaatiotauluja ja pitänyt useita näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla. Tauluja on sekä julkisissa että yksityisissä kokoelmissa.

Hevoseni häntää harjaillessa mietin usein, olisko jouhista mahdollista kutoa nauhoja vanhoilla kansanomaisilla tekniikoilla, jotka olivat tulleet tutuiksi jo opiskeluaikana.

Idea jäi ajatuksen asteelle kunnes ratsastuskaverillani oli tulossa merkkipäivä ja päätin kokeilla. Otin häntäjouhia hänen kolmelta hevoseltaan ja kudoin niistä kapean nauhan. Vein nauhan ja hevoseni kuolaimet malliksi kultasepälle, joka teki pienet kuolaimet ja kiinnitti ne nauhaan, ja niin syntyi ensimmäinen jouhikoru, kaulakoru, joka on edelleenkin mallistossa. 

Kun viides ratsastusporukassamme halusi samanlaisen, aloin vähitellen tajuta, että olin keksinyt tuotteen, jota aiemmin ei ollut olemassa: jouhista, jalometalleista ja -kivistä valmistettu arvokoru. Aloitin vuonna 2000 suunnittelemalla kaulakorun lisäksi sormuksen ja rannekorun. Vuosien mittaan mallisto on kasvanut viiteenkymmeneenneljään, mukana myös miesten malleja. 

Koruissani yhdistyvät moderni muotoilu sekä ikiaikaiset materiaalit ja käsityötekniikat. Jokainen koru on ainoa maailmassa, koska jokaisen nauhaksi kudotun miniatyyrikankaan materiaalina on asiakkaan lähettämät, hänen oman hevosensa jouhet. Korun merkitysarvo sen kantajalle on mittaamaton.

Tiedän miltä haluan korun näyttävän, mutta tarvitsen mallin valukelpoiseksi saattamiseksi taitavan ja yhteistyökykyisen kultasepän, joka sanomattakin tietää mitä haluan. Korujeni kultasepäntyön on lähes poikkeuksetta tehnyt Marjut Viitanen, ja mallipiirustukset valimoa varten ovat laatineet sekä hän että kultaseppä Lauri Eno. Kaiverrukset ovat Tarja Kaarnakosken käsialaa.

 Korujeni jälleenmyyjiä on Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa.

www.horsehairjewellerynannasalmi.com
www.instagram.com/horsehairjewellery_nannasalmi/
http://horsehairjewelrynannasalmi.blogspot.com/