Maria Nuutinen

Kuva: Maria Nuutinen,Maria Nuutisen kotialbumi 2017

 

Kuvaus

Pohjakoulutukseni ja työkokemukseni: 

Kuvataiteilija (YAMK), Saimaan Ammattikorkeakoulu, 2016 

Pedagogiset opinnot, Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu, 2011 

Artenomi (kiviesineiden ja korujen muotoilu), Etelä-Karjalan Ammattikorkeakoulu, 2001 

Artesaani (kiviala), Lappeenrannan käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, 1996 

Lauritsalan lukio, 1994 

 

Mistä saat inspiraatiota?  

Jokapäiväiseen elämään liittyvät arkiset asiat ja ihmiset elämäntarinoineen inspiroivat minua eniten. Keräilen kirppareilta vanhoja esineitä, joita saatan sitten myöhemmin hyödytää teoksissani. Rakentelen asetelmia ja esinekollaaseja työhuoneeseeni, valokuvaan niitä. Tykkään myös harrastaa päämäärättömiä sunnuntaiajeluja autolla tai polkupyörällä, ja myös näillä reissuilla kamera toimii näkyjen tallentajana ja auttaa prosessoimaan ideoita teoksiksi. Olen hyvin visuaalinen ihminen, kuvat auttavat selkeyttämään ajatuksiani. 

 

Mitkä ovat tärkeimpiä teemoja töissäsi? 

Elämänkulku, muistot, tarinat ja ihmiskohtalot kiehtovat minua. Ihmisen käyttäytyminen on myös erittäin kiinnostava tutkimuskohde. Työskentelyni onkin eräänlaista vuoropuhelua, jota käyn ymmärtääkseni elämää. 

 

Kaipaatko rauhaa vai vilinää, miten se näkyy arjessasi? 

Nautin normaalista arjesta ja siitä, että elämällä on tietty rytmi. Lapsuudenkodissani 6-lapsisen perheen esikoisena totuin hulinaan ja lasten ääniin, mutta minulle muodostui myös voimakas oman tilan tarve. Välillä tarvitsen hiljaisia hetkiä, jolloin saan olla yksin kotona ja kerätä ajatuksiani. 7-vuotias tyttäreni pitää huolta siitä, että kodissa on ärsykkeitä, ääntä ja eloa.  

 

Tällainen on työmatkani: 

Työmatkani vaihtelee. Työskentelen monenlaisissa paikoissa. Pysyvänä tukikohtana kotona kellarissa minulla on työpiste metallitöille ja asuinkerroksesta olen vallannut työtilaa pehmeiden materiaalien työstöön, ideoinnille ja tietokonehommillle. Minulla on onneksi hyvin hyvähermoinen mies, joka ei hätkähdä, vaikka ajoittain projektit levittäytyvät. Tilanteen mukaan järjestän työtilaa kodin ulkopuolelta, käyn esim. emaloimassa tai vedostamassa ja pohjustamassa valokuvia. 

 

Mikä on sinulle paras aika työskennellä? 

Olen huomannut, että työtehtäviä kannattaa ripotella seuraavanlaisella päivärytmillä: aamulla olen terävimmilläni, silloin kannattaa hoitaa esim. toimisto- tai kirjoitustyöt. Päivällä yleensä sahaan, ompelen tai teen muuta konkreettista työtehtävää ja illalla voi vielä ideoida. Yöt kannattaa nukkua, niin homma pyörii. 

 

Milloin nautit työstäsi? 

Kun on sopivasti kiire, kaikki toimii ja saan työskennellä rauhassa. 

 

Milloin et nauti työstäsi? 

 Kun joku kone tekee lakon, esim. tulostin vilkuttelee valoja ja heittää outoja ’ikkunoita’, en ymmärrä miksi, enkä selviä omin avuin eteenpäin. (Näen välillä painajaisia puhelimesta, jolla ei voi soittaa, kun ei löydy luuria tai yhteystietoja…avautuu vain outoja uusia ikkunoita.) 

  

Työhuoneeni kolme tärkeintä esinettä + perustelut: 

Radio/CD-soitin. Tehdessäni käsillä töitä, äänikirja tai musiikki auttaa keskittymään ja tekee työskentelystä vielä mukavampaa.  

Muistikirja. Minulla on niitä monta, eri tarkoituksiin omansa. Työnkulun kannalta tärkeää ovat ns. lukujärjestykset ja listat, joita laadin tilanteen mukaan illalla seuraavalle päivälle tai sunnuntaina seuraavalle viikolle. 

Kamera. Kamera rakas, tallentamisen ja ajattelun apuväline! 

(Sakset, lehtisaha ja mattopuukko. Silppuan mielelläni.)