Kuva: Kirsi Manninen, Kirsi Mannisen kotialbumi 2017

Kirsi Manninen

Asiasanat

korumuotoilija, korumuotoilu, tekijät ja työhuoneet

Pohjakoulutukseni ja työkokemukseni: 

Muotoilija 

Kuopion Muotoiluakatemia 2014 

Metalli alan artesaani 2008 

Mikkelin Yhteiskoulun lukio 2004 

 

Mistä saat inspiraatiota?  

Taiji (tai chi), liike, työstettävästä materiaalista, alitajunnasta. 

 

Mitkä ovat tärkeimpiä teemoja töissäsi? 

Tuotteiden muotokieli on leikittelevän yksinkertainen, kuten sormus, jossa Otavan tähtikuvio kietoutuu sormen ympäri. Teemat kulkevat vahvasti omien arvojen ja taijin tuoman ideologian ympärillä. Tutkin asioita pintaa syvemmältä. Tarkoitukseni on jakaa taijin tuomaa hyvää ja tuottaa koruja sydämen ilosta, ympäristöä kunnioittaen.

 

Kaipaatko rauhaa vai vilinää, miten se näkyy arjessasi?  

Olen omimmillani kun minulla on paljon puuhaa, siksi kahden ammatin harjoittaminen on minulle luonnollista. Vaikka minulla on paljon puuhaa, teen asiat rauhassa, taiji on opettanut hallitsemaan omaa vilkasta tekemisen tyyliä. Olen omimmillani ihmisten ympäröimänä, mutta vetäydyn usein myös omaan rauhaani ja tykkään olla yksin, esimerkiksi matkustan mieluiten itsekseni. 

 

Tällainen on työmatkani: 

Aamuni alkaa tukevalla aamiaisella ja taijilla, jonka jälkeen siirryn kulman taa yläkertaan työhuoneelle. Pajani ja kotini sijaitsee Otavassa vanhan kyläkaupan tiloissa. 

 

Mikä on sinulle paras aika työskennellä? 

Työskentelen vaihtelevasti pajalla, taiji-opettajan työ rytmittää arjen. Kesällä on vähemmän opetusta, jolloin teen enemmän koruja. Työskentelyrytmin vaihtelevuus on haaste ja mahdollisuus. Joskus kaipaan viikkoja, että voisin vain linnottautua pajaan ilman muita aikatauluja. Ideat tulevat parhaiten esiin juuri ennen nukkumaanmenoa tai kesken taiji harjoituksen. Vireimmilläni olen aamulla. 

 

Milloin nautit työstäsi?  

Olen joka päivä kiitollinen siitä mitä teen ja nautin joka hetkestä. Mieluisinta minulle on sahaaminen, voisin sahata päivät pitkät! 

 

Milloin et nauti työstäsi? 

Olen oppinut nauttimaan myös epäonnistumisen hetkistä, ne opettavat eniten. Jos on huono päivä ja ei meinaa onnistua edes rutiinihommat niin keitän kahvit ja irroitan hetkeksi.  

 

Työhuoneeni:  

Työhuone on yleensä melko kaoottinen. Kaikilla tasoilla on usein keskeneräinen työ ja on tavallista että töitä on kolme, kaksi on lepotilassa ja yhtä työstän. 

 

Työhuoneeni kolme tärkeintä esinettä + perustelut: 

Saha, koska rakastan sahaamista 

Naakeli, ilman kunnon tukea sahaaminen ei onnistuisi 

Matti Mattssonin tekemä kello vaaleanpunaisesta kattilankannesta. Matti on antanut ”intiaaninimeni” Little Big Woman tutustuttuamme 2008 ja vaaleanpunainen on lempivärini. Hänen innoittamana olen ajautunut korujen pariin.