Valmet Instrumenttitehdas Oy

 

 

Kuvaus

 

Valmet Instrumenttitehdas Oy 1949-1976 (Tampere)

Valtion metallitehtaat, Valmet Oy syntyi vuonna 1946, kun puolustusministeriön alaisena toimineet ase-, ampumatarvike- ja lentokonetehtaat sekä laivatelakka yhdistettiin. Valmetin valmius aloittaa kellotuotanto perustui Tampereella sijainneen lentokonetehtaan mittaritekniikkaan liittyvään osaamiseen. Alun perin yhtiön ilmoituksissa kellojen valmistajaksi mainittiinkin Lentokonetehdas, Hienomekaaninen osasto. Myöhemmin kellot valmistettiin Valmetin Instrumenttitehtaassa Tampereen Härmälässä.

Valmetin kellotuotanto aloitettiin 1950-luvun alussa. Aluksi valmistettiin ainoastaan seinäkelloja. Malleja oli kaikkiaan noin kymmenkunta. Vuonna 1954 tuotannossa oli kaikkiaan 18 kellomallia – seinä- ja pöytäkelloja, sekä ilmapuntareita. Koneistot valmistettiin pääsääntöisesti Tampereella, mutta joissakin määrin tuotiin myös ulkomailta.

Kellojen kaapit ja kotelot olivat puuta, joko koivua tai jalopuuta, sekä fajanssia ja muovia. Kellomallit nimettiin kotoisasti suomalaisin etunimin: mm. Olli, Matti, Antti, Jussi, Iisakki, Aino, Aila ja Rauni.

Vuonna 1969 Pentti Kiuru sai Valmetin kellojen yksinmyyntioikeuden ja seuraavana vuonna myös osa tuotannosta siirtyi Kiurulle. Valmet luopui lopullisesti kellotuotannosta vuonna 1976.

Lähde: Suomen Kellomuseo