Kope Oy

Asiasanat

frejvid borg, käkikello, kope, pöytäkello, rannekello, seinäkello, sirius, taskukello, tekijät ja työhuoneet, teolliset yritykset, walter weckerle

Kope Oy 1951-1970 -luku (Iniö ja Naantali)

Valtiotieteiden tohtori Frejvid Borg perusti Kope Oy:n Naantaliin 1940-luvun alussa. Aluksi Kope oli puutyötehdas ja rautavalimo. Sirius–merkkisten kellojen tuotanto alkoi 1950-luvun alussa Iniössä Åseholmin saaressa. Kellopajan mestarina toimi saksalainen kelloseppä Walter Weckerle. Paja työllisti 9 iniöläistä nuorta ja tuotti lähinnä taskukelloja saksalaisista raakakoneistoista.

Vuonna 1954 kellotuotanto siirtyi Naantaliin Kope Oy:n muiden tuotantolaitosten yhteyteen. Samalla mallisto laajeni. Sirius–kellomerkin mallisto oli suomalaisten kellotehtaiden laajin. Tasku- ja rannekellojen ohella valmistettiin noin kymmentä erilaista pöytäkellomallia sekä lukuisia seinäkellomalleja. 1950-luvulla Siriuksen suosituimmat kellot olivat käkikelloja, joita valmistettiin 9 erilaista. Myös lapsille oli oma seinäkellomallistonsa.

Poiketen muista saman ajan suomalaisista kellotehtaista Kope oli lähinnä kelloja kokoon paneva ja viimeistelevä tehdas. Raakakoneistot ja kuorien aihiot tuotiin Saksasta. Puiset kellokotelot valmistettiin Kope Oy:n omassa puutyötehtaassa. Malliston suunnittelijasta ei ole tarkempia tietoja, mutta ainakin yksi pöytäkellomalli on taiteilija Paavo Tynellin suunnittelema.

Lähde: Suomen Kellomuseo