Kellotehdas Vihna Oy

 

 

Kuvaus

 

Kellotehdas Vihna Oy 1948-1951 (Helsinki, Vaasanrinne 4)

Kellotehdas Vihna Oy perustettiin Helsingin Vallilaan vuonna 1948. Yhtiön omistussuhteista ei ole tietoa, mutta kelloalan asiantuntijana toimi kellokeksinnöistään tunnettu kelloseppä Lauri Helske.

Aluksi Vihna valmisti Perkko Oy:n myyntiin seinäkelloja Leijona –merkillä. Ilmeisesti Leijona –seinäkellojen aika oli varsin lyhyt, sillä Perkko markkinoi kelloja Kelloseppä –lehdessä vain vuoden 1949 ajan.

Vuoden 1950 alusta lähtien tukkukauppiaat alkoivat markkinoida Vihnan valmistamia Ready –merkkisiä seinäkelloja. Kauppiaina toimivat Kello-Tuomi Oy, Oy Suomen Kellosepät Ab ja J.W. Lindroos Oy.

Ready –seinäkellot olivat jousikäyttöisiä heilurikelloja ja niissä oli ”bim-bam” –lyönti, kuten Kello-Tuomi esitteli mainoksessaan. Kellokaapeista oli runsas valikoima: värisävyinä luonnonväri, vaalea, keskitumma ja tumma sekä puulajeina koivu, loimukoivu, visakoivu, tammi, mahonki, jalava ja pähkinäpuu. Ready –merkillä valmistettiin myös metallista pyöreää toimistokäyttöön tarkoitettua kelloa.

Kellotehdas Vihna Oy:n tarina jäi kuitenkin lyhyeksi. Vuoden 1951 alussa kelloa markkinoivat vielä kaikki kolme tukkukauppiasta, mutta syksyllä Kello-Tuomi Oy ilmoitti, että Ready –kellojen alennusmyynti jatkuu niin kauan kuin varastoa riittää. Tämän jälkeen Readyä ei enää ilmoituksissa näy.

Lähde: Suomen Kellomuseo