Kellotehdas K. Soidinsalo Oy

 

 

Kuvaus

 

Kellotehdas K. Soidinsalo Oy 1944-1972 (Kauniainen, Viherlaakso)

Kalervo Soidinsalo (1904-1973) perusti kellotehtaan omakotitalonsa piharakennukseen sodan jälkeen. Sodan aikana hän oli valmistanut armeijalle mm. paukkuhälyttimiä ja ns. ”helvetinkoneita” sekä korjannut monia armeijan käyttämiä erikoislaitteita. Sodan jälkeen kelloilla oli kysyntää ja Soidinsalo alkoi rakentaa perinteisiä painokelloja kotien käyttöön.

Kellojen valmistamisessa tarvittavia osia ei ollut saatavissa, joten kaikki tehtiin itse verstaassa. Soidinsalon tupakellojen pohjat tehtiin koivupuusta ja niihin porattiin reiät akselipesiä varten. Painokelloissa tarvittavat messinkiketjut ja niiden valmistuksessa tarvittavat laitteetkin tehtiin itse.

Soidinsalon kellojen taulut tehtiin puusta. Osa koristeltiin maalaamalla perinteiseen schwarzwaldilaiseen tapaan. Maalarina toimi naapurissa asunut tunnettu koristemaalari Hilbert Fritz. Myöhemmin osa koristelusta tehtiin siirtokuvilla tai taulujen kuvat painettiin kirjapainossa paperille ja liimattiin paikalleen.

Soidinsalo valmisti kaikkiaan n. 9200 kelloa. Tehdas valmisti myös laitteita ja varaosia kelloseppien käyttöön. Valikoimaan kuuluivat mm. laakerintäytteet ja rannekellojen magneettisuuden poistajat.

Kun ulkomaankauppa elpyi ja markkinoille alkoi jälleen tulla edullisempia saksalaisia tupakelloja, Soidinsalo siirtyi valmistamaan mm. paristokäyttöisiä mainospyörittäjiä, säästölippaita, uistinkeloja ja Soidinsalon kehittämiä vaateripustimia ”Puntti-Pekkoja”.

Lähde: Suomen Kellomuseo