Hienopaja Hehku Oy

Asiasanat

aamo, edvin kytölä, ernest härkkä, hehku, hienopaja hehku, honka, lennart rafael härkkä, minor, mitra, sampo, seinäkello, tekijät ja työhuoneet, teolliset yritykset, waltti

Hienopaja Hehku Oy 1941-1948 (Jyväskylä, Pitkäkatu 17 ja Vaasa, Vaskiluoto)

Dipl.ins. Ernest J. Härkkä perusti vuonna 1941 Jyväskylään Hienopaja Hehku, Härkkä & Kumpp. –nimisen yrityksen. Tehtaan tuotanto käsitti pääasiassa puolustusvoimille valmistettuja autojen varaosia. Härkän veli dipl.ins. Lennart Rafael Härkkä tuli yhtiöön tekniseksi johtajaksi 1944 ja vuotta myöhemmin nimi muuttui Hienopaja Hehku Oy:ksi. Sodan loputtua tehdas valmisti mm. vaakoja, mikrometrejä ja poraistukoita.

Hehku –merkkisten seinäkellojen valmistus alkoi samoihin aikoihin. Kelloteknisenä asiantuntijana Hehkulla toimi kelloseppä Edvin Kytölä ja kelloja valmistamassa olivat myös Kytölän pojat Olli ja Jaakko.

Vuonna 1947 tehdas muutti Vaasan Vaskiluotoon Moottorikadun ja Sahakadun kulmaukseen valmistuneeseen uuteen tehdasraken-nukseen. Hehkulla työskenteli tuolloin n. 70 työntekijää.

Hienopaja Hehku valmisti kelloja vain nelisen vuotta. Teknisesti kellot heijastavat aikakauden raaka-ainepulaa. Koneistojen siltamessingit olivat kooltaan minimoituja ja kelloissa oli ainoastaan käyntimekanismi, ei lyöntiä. Jousikellot olivat aluksi vain neljä vuorokautta käyviä – ilmeisesti tähän oli syynä jousien huono saatavuus.

Hehku valmisti muutamia kellomalleja ja kauppaniminä olivat Sampo, Hehku, Minor, Mitra, Honka, Waltti ja Aamo. Hehku -kellojen laatu oli heikko, eivätkä ne menestyneet markkinoilla. Tuotanto loppui vuonna 1948 ja tehdas ajautui vararikkoon.

Lähde: Suomen Kellomuseo