Kuva: Eeva Wornell, Eeva Wornellin kotialbumi 2017

 

 

Eeva Wornell

Asiasanat

korutaiteilija, tekijät ja työhuoneet

Pohjakoulutukseni ja työkokemukseni: 

Dipl.Designer FH, Pforzheim Saksa, 1970 -kuvataiteet mukaan lukien 

Ylioppilas, Helsinki, 1965 

 

Mistä saat inspiraatiota?  

Luonnosta, arjesta, kaikesta kokemastani, ahaa-elämyksistä. 

 

Mitkä ovat tärkeimpiä teemoja töissäsi? 

Luonto ja sen katoavaisuus.  

Luonto, kierrätys ja vaihtoehtoinen ajattelu ovat taiteessani etusijalla. Luonnonläheinen, etninen ja urbaani ilmaisu vuorottelevat eri vaiheissa. Voimakkaan teollistumisen ja räjähdysmäisen väestönkasvun dramaattinen vaikutus luonnon tasapainoon on vaikuttanut valintoihini 1970-luvulta lähtien. Valitsen materiaalit koruihini aiempaa harkitummin luonnosta hellävaraisin menetelmin, käyttämällä ensisijaisesti luonnon omin ehdoin luovuttamia rikkauksia. Ohut kerros, tai vain silauskin, lehtikultaa on mielestäni kauniimpi vaihtoehto massiiviseen metallipintaan verrattuna, ja vanhan hylätyn, pois heitetyn esineen historia on usein kiehtovampi kuin uuden.  

Myös etnisten, länsimaisen mittapuun mukaan köyhien, kansojen intuitiivinen ilmaisu on vakuuttanut esteettisyydellään ja osoittanut korun aidon merkityksen. Valinnoillani voin osaltani vaikuttaa, ettei luova työskentelyni lisää luonnonrikkauksien yletöntä kulutusta ja poisheitettyjen esineiden jälleenkäyttö vähentää ympäristön rasitusta. Tarvittaessa materiaali on aina saatavilla. Käyttämäni korumateriaali on jo ehtinyt kokea inkarnaation ja luovassa prosessissa sillä on rikastuttava vaikutus myös lopputulokseen. 

 

Riihimäki 30.09.2003 

 

Kaipaatko rauhaa vai vilinää, miten se näkyy arjessasi? 

Molempia, niiden vuorovaikutusta. 

 

Tällainen on työmatkani: 

työmatkaani ei voi erottaa muusta maallisesta vaelluksesta. 

 

Mikä on sinulle paras aika työskennellä? 

Mikä hetki tahansa. 

 

Milloin nautit työstäsi? 

Saavutettuani työrauhan, kun työ etenee intuitiivisesti. 

 

Milloin et nauti työstäsi? 

Kiireessä. 

 

Työhuoneeni kolme tärkeintä esinettä + perustelut:  

Vaihtelee kunkin työn kohdalla, kyse ei niinkään ole esineistä, vaan intuitiivisella tasolla keskittyneestä mielestä joka seuraa mielikuvitustani ja samalla ohjaa toimintaani. Työtilani voi olla missä tahansa matkoilla, omassa kodissani tai kesäaikana ulkosalla.