Aki Suutari

Kuva: Aki Suutari, Aki Suutarin kotialbumi 2017

 

 

Kuvaus

 

Pohjakoulutukseni ja  työkokemukseni: 

Opettajan opinnot Jyväskylän ammatillinen opettajakorkeakoulu, 2012 

Korumuotoilija, Kuopion Muotoiluakatemia, 2005   

Metalliartesaani, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, 2005 

 

Mistä saat inspiraatiota?  

Ei ole yhtä selvää inspiraation lähdettä, milloin mistäkin. Kun käyn taidemuseoissa ja näyttelyissä, elokuvista ja musiikista. Treenaaminen on minulle ”omaa aikaa” ja usein hyvät ideat syntyvät kuntosalilla treenin ohessa. 

 

Mitkä ovat tärkeimpiä teemoja töissäsi? 

Ihmiset ja ihmisten väliset suhteet, elämän muutokset. Usein omissa vapaissa töissäni puran itseäni askarruttavia ja mielen päällä olevia ajatuksia. Usein myös ihmisen suhde luontoon on yksi teema. 

 

Kaipaatko rauhaa vai vilinää, miten se näkyy arjessasi?  

Kaipaan rauhaa, asun pienessä kylässä metsän keskellä ja vapaa-aikani vietän usein mökillä veden äärellä. Työni koostuu useista eri työpaikoista ja yksi on opettajan työ, jossa sosiaalinen puoli tulee hoidettua tehokkaasti, sosiaalisuuden vastapainoksi pidän yksin olemisesta, tai muutamien läheisten ihmisten seurasta. Oman taiteellisen työn, varsinkin veistämisvaiheen tykkään tehdä itse omissa oloissani. Toki metsän keskeltä on välillä hyvä tehdä hyökkäyksiä juhliin ja kaupunkiin sopivin väliajoin. 

 

Tällainen on työmatkani: 

Metsän läpi hiekkatietä kylän raitille, jossa matkalla muutama talo ja lato. Silloin kun teen omia töitä, niin yläkerrasta portaita pitkin keittiön pöydän ääreen. Varsinaista työhuonetta minulla ei tällä hetkellä ole, vaan juotokset, valut, tms. vaikeammat hommat teen työpaikalla, johon on rakennuksen alla kunnollinen työtila. Vahaan veistelyt teen milloin missäkin, usein keittiön pöydällä. 

 

Mikä on sinulle paras aika työskennellä? 

 

Milloin vain, yleensä aloitan aamusta työskentelemään kahdeksan maissa ja lopettelen iltapäivästä, välillä teen iltaisinkin hommia. Veistelyä ja omaa työtä teen milloin missäkin sopivassa raossa. Ei ole varsinaista suosikkiaikaa työlle. 

 

Milloin nautit työstäsi? 

Silloin kun kaikki sujuu ja etenee. Pidän myös siitä, kun saan ratkaistua jonkun vaikean kohdan/ongelman. 

 ija, metalli

Milloin et nauti työstäsi? 

Rahaan liittyvät vaiheet ja paperityöt. En ole koskaan nauttinut niistä, olen enemmän suorittavan ja luovan työn tekijä. 

 

Työhuoneeni kolme tärkeintä esinettä + perustelut: 

 

Koska tällä hetkellä teen omissa vapaissa töissäni usein pieniä veistoksia, niin puukko, jolla on hyvä leikata ja tehdä karkeaa muotoilua vahaan. 

Katkoteräveitsi, sillä taas teen pienemmät ja tarkemmat kohdat veistoksissa, saa myös hienoa pintaa aikaan. 

Lehtisaha. Usein liitän valettuun runkoon jonkin lehtisahatun yksityiskohdan tai elementin. Olen aina pitänyt lehtisahaamisesta ja kunnollinen lehtisaha olikin ensimmäinen työkalu, jonka ostin vuosia sitten, terien laatuun kiinnitän myös paljon huomiota. Muutaman kerran olen kokeillut työskennellä halpis-terillä, ei tule mitään.