Suomen Kellomuseon uusi erikoisnäyttely Ajan lähteillä aukeaa yleisölle 6.5.2009.

Näyttelyssä pohditaan mistä aika saadaan kelloihin ja miten tarkka aika on saatu ihmisten tietouteen. Näyttelyn kuvat ja esineet kertovat miten ajan lähteille on päästy ja päästään tänä päivänä.

Monet tietävät, että ihmisen ensimmäinen kello on ollut aurinkokello. Näyttelyssä on esillä vanha aurinkokello, joka on ollut kätevä myös mukana kuljetettavana matkakellona. Kaikilla ihmisillä ei kelloa kuitenkaan ollut, ei edes julkista kelloa päivää rytmittämässä. Näin oli esimerkiksi Hämeenlinnassa 1700-luvulla, jolloin ne kaupunkilaiset, jotka asuivat tarpeeksi lähellä linnaa, saattoivat kuulla aikatiedotuksen linnan pihalta.

Observatoriot ovat ottaneet kaikkialla maailmassa aikaa tähtitaivaan havainnoista, näin myös Suomessa. Helsingissä tieto ajasta välitettiin kaupunkilaisille aikamerkkipussin avulla, toisinaan tykinlaukauksilla säestettynä. Öljykankainen aikamerkkipussi on julkisesti esillä museossa ensimmäistä kertaa, kuten myös Observatorion sekuntiheilurikello, josta saattoi käydä tarkistamassa oikean ajan kelloonsa observatorion aulasta. Tieto ajasta levisi Helsingin observatoriolta rautatieasemalle ja tätä kautta raiteita pitkin ympäri Suomea.

Englannin observatoriossa oli sama käytäntö: aikamerkkipussi näytti ajan lähelle, mutta kauemmas tiedon saattoi tilata Neiti Ajalta. Ensimmäinen Neiti Aika, Maria Belville ja myöhemmin tyttärensä Ruth hakivat Greenwichin observatoriolta ajan omaan taskukelloonsa ja myivät tietoa muun muassa kaupungin kellosepille. Suomen Neiti Aika kertoi ajan puhelinpalvelun välityksellä ja palvelu olikin suosittu vielä viime vuosikymmenille asti. Yleisradio ilmoittaa ajankulusta aikamerkkinä radiossa. YLEn aikamerkin alkuperäinen lähde, Ilmatieteenlaitoksen kronometri, on esillä näyttelyssä. Kaupunkilaiset saattoivat tarkistaa kellonsa piipahtamalla myös paikallisella kellosepällä tai katsomalla ajan julkisesta kellosta, joka oli yhdistetty keskusaikakelloon.

Monikaan ei ehkä tiedä, mistä aika tänä päivänä tulee. Enää se ei tule taivaankappaleiden liikkeistä, vaan atomikelloista, jotka eri puolilla maailmaa mittaavat oikeaa aikaa atomien värähtelystä. Uudessa näyttelyssä voi käydä kurkistamassa atomikellon sisälle tai vaikka asettaa oman kellonsa tasan oikeaan aikaan!

Ajan lähteillä Suomen kellomuseossa 6.5.2009-4.4.2010

Kellomuseon uusi näyttely kulkee Ajan lähteillä